RSS

Czarna Oliwka Kulinaria

W drodze do Nieba Bram


Temat: skype - dźwięk zacina
Tako rzecze Hoppke:


Komentarze są dosyć sprzeczne. I muszę wywalić cebulę... ale OK, coś
pokombinuję na tej bazie - przynajmniej mam inspirację do połączenia
pomidorów z ogórkiem (do tej pory działo się to tylko na moich kanapkach).


Przyznaję, przepis trochę bublowaty, niegodny serwisu Czarna Oliwka, wszak
gazpacho nie może obyć się bez pokruszonego miękiszu bułki albo chlebka
(bez cebuli - owszem):
http://kulinaria.gong.pl/content/view/231/23/


...a może z bułki zrobić malutkie tościki do zagryzania/maczania
w ogórkowo-pomidorowo-czosnkowo-NIECEBULOWEJ mieszance... i czosnek może
przesunąć - tosty podpiec posmarowane masłem czosnkowym...


Aleś Ty developer, no! Idę się oślinić na myśl o takich tostach :D


Źródło: topranking.pl/1011/skype,dzwiek,zacina.php


Temat: Najlepsza strona o kucharzeniu w necie!!!
Najlepsza strona o kucharzeniu w necie!!!
Cześć,
Zapraszm na wspaniałą stronę o gotowaniu z uczuciem: www.kuchnia.o2.pl
czyli Czarna Oliwka.
Wszystko o gotowaniu: przepisy, felietony, forum i dużo ciekawych rzeczy na
temat kulinariów.
To najlepsza strona o kucharzeniu!

Pomocnik Kucharza
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3436067,3436067,Najlepsza_strona_o_kucharzeniu_w_necie_.html


Temat: Najlepsza strona o kucharzeniu w necie!!!
Gość portalu: Pomocnik Kucharza napisał(a):

> Cześć,
> Zapraszm na wspaniałą stronę o gotowaniu z uczuciem: <a
href="www.kuchni
> a.o2.pl"target="_blank">www.kuchnia.o2.pl</a>
> czyli Czarna Oliwka.
> Wszystko o gotowaniu: przepisy, felietony, forum i dużo ciekawych rzeczy na
> temat kulinariów.
> To najlepsza strona o kucharzeniu!
>
> Pomocnik Kucharza

ta strona jest dobra podoba mi sie
zaraz na 1stronie przepis na szarlotke i to ten ktorego wszedzie szukalam

pozdrawiam sodoma
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3436067,3436067,Najlepsza_strona_o_kucharzeniu_w_necie_.html


Temat: kącik bezmięsny
faszerowana papryka/pomidory cd
www.kulinaria.pl
Faszerowane pomidory i papryka /- ciekawa kompozycja z bialym serem/
Po strąku czerwonej i żółtej papryki, 2 strąki zielonej papryki, 4 duże
pomidory, 25 dag ścisłego twarogu półtłustego, 3 jaja, 4 młode cebulki ze
szczypiorem, mały słoiczek czarnych oliwek, 2-3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, sok
z połowy cytryny, pół łyżeczki sosu worcester, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, sól
Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z
każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak,
by wyciekł z nich sok. Do twarogu wbić jaja i utrzeć na gładką masę, dodać
drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i
czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i
sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą. Naczynie żaroodporne
wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów
i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym
piekarniku lub na grillu. Podawać z pieczywem i surówką z porów i selera
naciowego. 100 g - 85 kcal.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10987653,10987653,kacik_bezmiesny.html


Temat: zielona papka - co to moze być ?
Znalazłem przepis na szparagi puree, francuski, ale to chyba nie to:
frenchfood.about.com/library/blesppuree.htm
Zalecam jednak pójść inną drogą. Warto napisać do poniższych internetowych
kulinarii i zapytać się ekspertów co oni o tym sądzą. Pisać można po
kliknięciu "kontakt" lub "napisz do nas", itp. lub wprost na adres e-mail.
Proszę być jak najbardziej szczegółowym w opisie. Miejmy nadzieję, że dadzą
sensowną odpowiedź.
MniamMniam:
www.mniammniam.pl/kontakt.php
Kulinaria:
swiatporad@proszynskimedia.pl
Kuchnia on Line:
kuchmistrz@kulinaria_online.pl
Czarna Oliwka:
info@mediaone.pl
Kamis: Kuchnie Świata:
www.kamis.pl/x.pro/ModContact/SendQuery
Powodzenia i poinformuj nas.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9288247,9288247,zielona_papka_co_to_moze_byc_.html


Temat: Obiady sierpniowe, czyli ...jak wcinać z radością.
Jutuś, uważaj! Wyszedło dziełko sztuki kulinarnej Łatwe i pyszne
Proporcje na 2-3 osoby: szklanka ugotowanego kus-kus, szklanka ugotowanego
zielonego groszku (mrożonego), 2 duże łyżki posiekanych czarnych oliwek,
2 duże łyżki natki i 2 łyżki św. bazylii drobno posiekanej,
posiekany 1 z. czosnku, 1/2 szklanki utartego rokpola, oliwa, duża szczypta
pieprzu cytrynowego, sól, oregano. Wszystkie składniki wymieszać w misce
i przełożyć do żaroodpornego, zalać roztrzepanymi 2 jajami ze śmietaną i dużą
szczyptą oregano, zapiekać w rozgrzanym piekarniku 15-20 min.
Niebo w gębie ))))
Hmmmmm,... D.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,27253823,27253823,Obiady_sierpniowe_czyli_jak_wcinac_z_radoscia_.html


Temat: Zebranie klubu (9)
kulinaria
poniewaz moj slubny postanowil zmienic sposob odzywiania ostatnio cwicze sie w
robieniu stekow - wolowych lub jagniecych

najlepiej wychodzi wersja pieprzowa
steki wlozyc do duzej szklane michy
polac oliwa z oliwek, pokropic oclem balsamicznym i popieprzyc, az beda cale
czarne. no oczywista kazdy plat padliny z osobna.
Przykryc, odstawic w chlodne miejsce na kilka godzin.
A potem piec na ruszcie - po 4 min na strone.
Zawinac w folie aluminiowa na 10 min.
W tym czasei na odrpbinie oleju podsmazyc na ostro platki cebuli i papryki,
posypac ziarenkami sezamu.
Do piwa smakuje wysmienicie.

Papryka oczywiscie zamiast gotowanego szpinaku Drogi Prezesie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,1763749,1763749,Zebranie_klubu_9_.html


Temat: OT: Kulinaria
Off topic jak jasna cholera ale......
Zeby byly sily do pientnowania to raz na jakis czas trzeba wrzucic na
ruszt.
A zeby jenzyk konsliwy mogl wyrazic co powysli glowa to wszytskomusi byc
w tonacji slodko-kwasno-zaje@#$cie pikantnej.
No to prosze. Mojego autorstwa.
Smacznego
;-)))))

Kurczak a'la Lobo de Cornholio
--------------------------------------------------------------------------
przetestowany na autorze i osobniku plci odmiennej
liczba ofiar smiertelnych - 0
--------------------------------------------------------------------------

Sklad: ........... ilosci wedle uznania
kurczol - filety albo piersi .......... piersi rzecz jasna som lepsze
jablka zielone duze
pomarancze
brzoskwienie w puszce
gruszki w puszce
oliwki czarne
slodki sos chilli
ocet winny
mrozonka warzywna - amerykanska
przyprawy: pieprz cayenne, chilli, curry, estragon, ziola prowansalskie,
przyprawa 5 smakuf, gozdziki, sol, miod

Najpierw sie robi marynate:
- sok z brzoskwin i gruszek, ocet, gozdziki, curry, chilli, pieprz
cayenne, estragon, miod, sol
- wszystko do gara i zagotowac jakies 10 minut zeby sie zrobil syrop ale
nie taki zajebiscie genstwy tylko jak sok
- odstrawic niech wystygnie

Potem sie kroi kurczola na paski (ja lubie dlugie i grube ale wedle
uznania hihihi). Jak marynata wystygnie to kurczola chlup do srodka i do
lodufki. U mnie stala ok. 24 godzin ale to moze byc za dlugo. 6
wystarczy napewno.

Teraz warzywa
- jablka obrac i pokroic w dzwonki
- wysmazyc na patelni
- dorzycic pokrojone brzoskwinie i gruszki - polowe tego dyknksu wrzucic
do marynaty a reszte zostawic na pateni
- wrzucic na owoce warzywa
- doprawic - sul, przyprawa 5 smakuf, ziola prowansalskie, pieprz
cayenne, chilli, slodki sos chilli
- chwile posmazyc z dodatkiem wody (czyli jak mniemam udusic) ale nie
przesadzac bo powinny byc chrypionce

Romantyczny obiad:
- warzywa po odsmarzeniu podawac z ryzem
- kurczola z owocami wyciongnonc z marynaty i odsmazyc na patelni
- ukladac artystycznie na talezu
- konsumowac zapijajonc winem (moze byc Nadwislanskie "Classic"
Malinowo-Aroniowe)


Źródło: topranking.pl/1745/ot,kulinaria.php


Temat: Czarne oliwki.
tapenada......
Nie znam przepisu, ale znajdziesz na stronie kulinarnej czarnej oliwki.
www.kuchnia.o2.pl/
Byl tam niedawno.......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7082420,7082420,Czarne_oliwki_.html


Temat: Koper wloski jako danie glowne - wege
Koper wloski jako danie glowne - wege
Koper wloski to nie tylko herbatka dla karmiacych .
Bulwy kopru wloskiego sa w kuchni wloskiej czy greckiej/kretenskiej podstawa
pysznych zapiekanek. W dodatku jest to jedno z nielicznych teraz warzyw
sezonowych, czyli mozna je dostac swieze .
Podaje moj przepis na dzisiejsza kolacje, mozna modyfikowac do woli.

Na 2 glodne (!!!) osoby dorosle poszlo:
2 dosc duze bulwy kopru
puszka siekanych pomidorow
cebula (mozna uzyc szalotek, nie mialam, to poszla cebula)
3 zabki czosnku (mozna nie dawac jak ktos nie je)
2 mozzarelle
do posypania starty parmiggiano reggiano i bulka tarta
kieliszek bialego wina
troche oliwy
przyprawy: rozmaryn, tymianek, lisc laurowy, pieprz, sol.
opcyjnie: mozna dodac czarne oliwki

Wykonanie:
1. Umyc koper, obciac lodygi, odlozyc sobie na bok koperek. Przekroic na pol
lub cwiartki (zalezy od wielkosci bulw), wyciac glaby. Obgotowac 5 minut w
osolonej wodzie.
2. W tym czasie rozgrzac piekarnik. Naczynie do zapiekania wysmarowac oliwa i
ulozyc na dnie kilka listkow laurowych. Koper odcedzic i ulozyc w naczyniu.
Posypac przyprawami (jak ktos ma swieze galazki tymianku i rozmarynu, to moze
ulozyc na dnie), popieprzyc, dosolic, podlac winem. Wrzucic do piekarnika i
niech sie poddusi, a wino wyparuje (jakis kwadrans na 185-200°).
3. Czosnek i cebule drobno pokroic, zeszklic na oliwie, dolac pomidory, lekko
odparowac i wylac na koper. Mozna tez dodac do tego czarne oliwki. Zapiec
kilka
minut. Mozzarelle pokroic w plastry, koperek posiekac. Plastry sera ulozyc na
zapiekance i posypac koperkiem. Calosc posypac suchym serem (parmiggiano
reggiano, grana padano, peccorino, oscypek itp.) i bulka tarta. Zapiec dalsze
10-15 minut.
Pyyyyyyychaaaaaaa!!!
Dodatki kolacyjne u nas: cwiartki kartofli i cukinia zgrillowane w piekarniku
oraz biale wino (reszta butelki).
Jeden z nielicznych znanych mi przykladow rozpusty kulinarnej, ktora jest
zdrowa i nie tuczy.

ps. Zdjecia brak, bo pozarlismy w strasznym tempie. Moze nastepnym razem sie
poprawie, ale nie obiecuje, bo to za dobre, zeby foty pstrykac i sie slinic.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,51595511,51595511,Koper_wloski_jako_danie_glowne_wege.html


Temat: G3 czy PIII
dnia 04/12/2002 13:19, nadawca geerz z adresu ge@NOSPAM.gazeta.pl
napisal(a):


"Z tym, panie dzieju, że jest inny
problem, albowiem te akurat gry są w wersji Mac/Win, i "takiemu pececiarzu"
to akurat nie jest pasujący argument."

Ciekawe kto to napisal? Rozumiem ze to mile i grzeczne i wzor rozmowy?


Ależ oczywiście, że nie. Ale przypieprzasz się dosyć namolnie, nie?


Niezaleznie do kogo piszesz to grupa dyskusyjna, wiec "takiemu pececiarzu"
tez to przeczyta.


SFW? To jest grupa macowa. Mam na grupie "kulinaria" powstrzymywać się przed
radością w opisie pasty z czarnych oliwek i tuńczyka, bo może czyta to
klient z Nigerii? Bez jaj.


Rozumiem ze masz inne zdanie i masz je "bardzo mocno", ale
traktowanie innych jak "klientow" czy zwracanie sie donich "chlopcze"


Wiesz - jak już "inni" napiszą, że jestem "hamem" ;-), to nie mam oporów. To
raz. Dwa: czy znajdujesz słowa "chłopcze" i "klient" w powyższym mailu, czy
coś Ci się kompletnie po...kontaminowało i wrzucasz niniejszym do woraa
wszystkie żale, jakie do mnie masz? Obelgi odbieram codziennie od 18 do
18.15, więc na razie i tak zasłonę milczenia opuszczam na Twój ból
istnienia.


lub w
kazdy inny sposob traktowanie ich z gory to niestety jest odbierane jako ton
napastliwy, zlosliwy i nie na miejscu nie tylko przez tak nadwrazliwych ludzi
jak ja.


Ależ bądź sobie nadwrażliwy. Kup se peceta. Może nawet już masz. Graj sobie
na nim w gry. I pracuj. Z dzieckiem. Z żoną. Z wujkiem. Napisz se na ścianie
"Maki som do dópy" albo "Jobs twaju Mac". Pluj co rano na zdjęcie Jobsa albo
na moje; pluszową maskotkę iMaka możesz nakłuwać szpileczkami i mruczeć
swoje wudu nad tym. To są Twoje sprawy intymne, jak dłubanie w zębach czy co
tam robisz w toalecie. Tylko nie przyłaź tu z tymi sprawami na grupę, bo jak
przyłazisz i pokazujesz publicznie, coś wydłubał, to prosisz ludzi, żeby Ci
napisali, co o tym i o Tobie sądzą (zwłaszcza na grupie
"dlubanie.w.zebach.jest.fuj").
Tak już jest. To jest grupa o Makach. Tu piszą użytkownicy Maków.
Pececiarskie trole szczające do mleka nie są tu mile widziane. Jak piszesz -
z całkowitą świadomością, że prowokacyjnie - to się nie dziw, że ktoś się
daje sprowokować. Masz, czegoś chciał. Jak ja coś walnę i mi ludzie piszą,
żem cham i brutal, to mogę protestować, ale też mam, czego chciałem.
Widziały gały, co brały. No, anonimku, bądź dorosły.

;-)


Źródło: topranking.pl/1435/g3,czy,piii.php


Temat: G3 czy PIII
jerzy_be@mac.com (Jerzy W. Bebak) napisał(a):


dnia 04/12/2002 13:19, nadawca geerz z adresu ge@NOSPAM.gazeta.pl
napisal(a):

| "Z tym, panie dzieju, że jest inny
| problem, albowiem te akurat gry są w wersji Mac/Win, i "takiemu
pececiarzu"
| to akurat nie jest pasujący argument."

| Ciekawe kto to napisal? Rozumiem ze to mile i grzeczne i wzor rozmowy?

Ależ oczywiście, że nie. Ale przypieprzasz się dosyć namolnie, nie?


Ty chyba nie czytasz swoich wypowiedzi.


| Niezaleznie do kogo piszesz to grupa dyskusyjna, wiec "takiemu pececiarzu"
| tez to przeczyta.

SFW? To jest grupa macowa. Mam na grupie "kulinaria" powstrzymywać się przed
radością w opisie pasty z czarnych oliwek i tuńczyka, bo może czyta to
klient z Nigerii? Bez jaj.


Sprobuj zrozumiec co inni pisza po polsku (dokladnie mam na mysli moja
wypowiedz) wtedy sprobuj odpowiedziec dowcipnie a nie pseudodowcipnie.


| Rozumiem ze masz inne zdanie i masz je "bardzo mocno", ale
| traktowanie innych jak "klientow" czy zwracanie sie donich "chlopcze"

Wiesz - jak już "inni" napiszą, że jestem "hamem" ;-), to nie mam oporów. To
raz. Dwa: czy znajdujesz słowa "chłopcze" i "klient" w powyższym mailu, czy
coś Ci się kompletnie po...kontaminowało i wrzucasz niniejszym do woraa
wszystkie żale, jakie do mnie masz? Obelgi odbieram codziennie od 18 do
18.15, więc na razie i tak zasłonę milczenia opuszczam na Twój ból
istnienia.


Moj bol istnienia to moj, w kazdym razie moze mnie naszlo zeby zostac
misjonarzem i pomoc niektorym w zmianie stylu traktowania wspolrozmowcow bo i
ja nim bywam. Poza tym wole jak piszesz do mnie wprost ostro, spoufalajac
sie, wtedy po prostu upowazniasz mnie bym mogl Ci odpowiedziec pieknym... Od
razu lepiej sie rozmawia. Pisanie w trzeciej osobie nie jest specjalnie
fajne...


| lub w
| kazdy inny sposob traktowanie ich z gory to niestety jest odbierane jako
ton
| napastliwy, zlosliwy i nie na miejscu nie tylko przez tak nadwrazliwych
ludzi
| jak ja.

Ależ bądź sobie nadwrażliwy. Kup se peceta. Może nawet już masz. Graj sobie
na nim w gry. I pracuj. Z dzieckiem. Z żoną. Z wujkiem. Napisz se na ścianie
"Maki som do dópy" albo "Jobs twaju Mac". Pluj co rano na zdjęcie Jobsa albo
na moje; pluszową maskotkę iMaka możesz nakłuwać szpileczkami i mruczeć
swoje wudu nad tym. To są Twoje sprawy intymne, jak dłubanie w zębach czy co
tam robisz w toalecie. Tylko nie przyłaź tu z tymi sprawami na grupę, bo jak
przyłazisz i pokazujesz publicznie, coś wydłubał, to prosisz ludzi, żeby Ci
napisali, co o tym i o Tobie sądzą (zwłaszcza na grupie
"dlubanie.w.zebach.jest.fuj").
Tak już jest. To jest grupa o Makach. Tu piszą użytkownicy Maków.


Wiec szanuj tych uzytkownikow czlowieku. Przeczytaj co maja do powiedzenia i
odpisz jak masz cos do powiedzenia a jak nie to sie ugryz w ... klawiature.
Przeczytaj sobie temat dyskusji, przeczytaj sobie posty, sprobuj zrozumiec,
do tego przeczytaj swoje glupawe odzywki i zastanow sie nad nimi. Rozumiem ze
to Twoj styl blyszczenia w towarzystwie ale wbrew temu co Ci sie wydaje to
mozna inaczej. Poza tym zdaje sie ze to nie jest Twoja grupa, tylko kazdego
chetnego podyskutowac czy poszukac pomocy, nawet w wyborze Mac czy PC. TO
jest grupa DYSKUSYJNA a jak czasem przewinie sie PC to wez nerwosol, albo cos
tam innego i uspokoj sie.


Pececiarskie trole szczające do mleka nie są tu mile widziane. Jak piszesz -
z całkowitą świadomością, że prowokacyjnie - to się nie dziw, że ktoś się
daje sprowokować. Masz, czegoś chciał. Jak ja coś walnę i mi ludzie piszą,
żem cham i brutal, to mogę protestować, ale też mam, czego chciałem.
Widziały gały, co brały. No, anonimku, bądź dorosły.


Przeczytaj moje posty dokladnie i powiedz mi ktory jest prowokacyjny. To
wlasnie Twoje posty sa prowokacyjne i zlosliwe. Z ludzmi latwiej dogadac sie
po dobroci, nawet z Trollami, przynajmniej beda mieli poglad, ze tutaj sa
fajni kulturalni i dowcipni ludzie. Natomiast bedac opryskliwym zniechecasz
potencjalnych makowcow, ktorzy przyjda tu poczytac zastanawiajac sie co
wybrac stwierdza ze nie znajda tu pomocy jak przyjdzie co do czego i kupia
PC.
Jako anonimek tez lubie se czasem nawrzucac nawzajem i nie mam nic przeciwko
temu, jednak gdy widze ze niektorzy osobnicy tego nie lubia to staram sie
zmienic ton. Lepiej jednak sie dogadac niz ucinac dyskusje.
Wybaczcie ale jednak wole pozostac anonimkiem z takich czy innych przyczyn.

Pozdrawiam,
madrala geerz

PS. Generalnie tyle wymadrzania mam nadzieje ze cos z tego przyjmiesz, moze
nie. Sam generalnie uwielbiam byc zlosliwy, ale staram sie by nie byla to
regula, i tak chyba lepiej.


Źródło: topranking.pl/1435/g3,czy,piii.php